Nutikodu võimalused

Nutikodu säästab kodukuludelt, kutsub lifti ja avab uksi, 26.09.2018

Kolde puiestee ja Sõle ristis jõudsid lõpule 8-korruselise Kolde Rannamaja ehitustööd, kus kõik 58 korterit on varustatud targa kodu süsteemiga.

Elamuarendusettevõtte Bonava Eesti müügi- ja turundusjuhi Lauri Laanoja sõnul ei ole nutikodu tänapäeval pelgalt uhke mugavuslahendus või jõukamate koduostjate pärusmaa, vaid aitab kokku hoida igakuistelt kuludelt ning on muutunud kättesaadavaks ka keskklassi ostjale.

Selle heaks näiteks on Pelgulinnas, mere vahetus läheduses värskelt valminud suurte akende ja klaasrõdudega Kolde Rannamaja. Lisaks terviklikule ja piirkonda sobituvale arhitektuurilisele keelele on tegemist innovaatilise elamuga, mille iga korter on varustatud Techno Life targa kodu lahendustega.

„Tark kodu ühendab põhilised kodused tehnosüsteemid, nagu valgustus, küte, jahutus, signalisatsioon, suitsu- ja liikumisandurid ning turvakaamerad komplektina ühte võrku.  Elaniku jaoks tähendab see eelkõige mugavust ja kokkuhoidu elamiskuludelt ning võimalust juhtida nende seadmete tööd arvutist või nutiseadmest kõikjalt, kus on tagatud ligipääs internetiühendusele,” selgitas Laanoja.

Bonava loodud Kolde Rannamajas asub iga korteri välisukse juures puutetundlik juhtpaneel, mille video-fonosüsteemi vahendusel saab jälgida nii saabuvaid külalisi kui ka seadistada oma uue kodu automatiseeritud kütte- ja ventilatsioonisüsteemi tööd.  Lisaks kustutab süsteem elanike lahkumisel kõik tuled, paneb ventilatsiooniseadme väiksematele pööretele ning seadistab vajadusel kütte madalamale temperatuurile. Tark kodu aitab ka küttekuludelt kokku hoida, reageerides välistemperatuurile ja kohaldades vastavalt sellele ventilatsioonisüsteemi tööd.

„Tänu sellele, et kõikide koduseadmete töö on optimeeritud ja ka distantsilt kontrollitav, ootame targa kodu lahendustega varustatud korteri igakuistelt kodukuludelt kuni 10% kokkuhoidu,“ avaldas Bonava esindaja.

Lisaks kokkuhoiule pakub nutikodu igapäevaelu muretumaks muutmisel mitmeid mugavuslahendusi. Näiteks reageerib tark kodu valguse muutusele ja liigutab päikesetõusu ajal kardinad eest, samuti süttivad garderoobi astudes ja öösel tualetti minnes tuled iseenesest. Ka tarbimisnäitude saatmise pärast ei pea koduomanik muretsema, sest targa kodu süsteem edastab igas kuus vajalikud tarbimisnäidud haldurile, millel on võimalik mugava rakenduse abil ka jooksvalt silma peal hoida.  Korteris asetsev tahvelarvuti võimaldab aga kodust lahkudes lifti õigeks hetkeks kohale kutsuda ning majaalusesse garaaži sõites avanevad uksed tänu numbrituvastusele koheselt.

Kolde Rannamajja on võimalik valida korter nii panoraamvaatega vanalinnale kui ka ümbritsevale rannapargi rohelusele.

Vaata galeriid Stroomi ranna läheduses valminud piirkonna esimesest nutilahendustega varustatud kortermajast SIIT.