Veebilehe vaatamiseks proovi teist veebilehitsejat.

Kaasaegsed uusarendused ehitatakse energiatõhusaks päikesepaneelide abil

19.09.2023, 15:00

Uute naabruskondade ja elamute loojana on meile Bonavas oluline, et loodavad kodud oleksid lisaks heale kvaliteedile ja kaasaegsele disainile ka energiasäästlikud. Elamute katustele paigutatud päikesepaneelid on üks mitmest elemendist, mis aitavad hoonel saavutada eriti energiatõhusa A-energiamärgise. Bonava projekteerimisüksuse juht Kerli Koolma selgitab, miks on päikesepaneelid uute kodude energiatõhususe saavutamisel olulised ning millist kasu saab sellest koduomanik?

Kuidas saab majast A-energiaklassi elamu?

Täna peavad kõik uued elamud vastama A-energiaklassi nõuetele. Energiamärgise määramisel aga võetakse arvesse väga paljusid erinevaid elemente, alustades sellest mitmekordsed klaasid on akendel, missugune on seinte soojusjuhtivus, lõpetades sellega, milline on hoone konstruktsioon, ventilatsioon jms. See tähendab, et elamu ise peab vastama ilma taastuvenergiata vähemalt madalenergiahoone ehk B-klassi nõuetele. Sealt edasi tuleb hakata taastuvenergia lahendustega A-energiaklassi poole püüdlema — üheks selliseks lahenduseks on päikesepaneelide kasutamine elektrienergia tootmiseks.

Pikaliiva_artiklisse1920x1080.jpg
Päikesepaneelid aitavad päikeseenergiast toota elektrienergiat, mis tähendab, et toodetud energiat saab kasutada rohelise ehk taastuva energiaallikana. “Uute elamute puhul on A-energiamärgise saavutamisel suur roll just taastuvenergia lahenduste, näiteks päikesepaneelide kasutamisel. See on valikus olevatest lahendustest üks kõige kättesaadavamaid ning tõhusamaid viise korterelamute energiaklassi tõstmiseks,” rääkis Koolma ning selgitas, et see eeldab ka korralikult ehitatud hoonet. “Kui maja ise pole soojapidavalt ja energiatõhusalt ehitatud, ei suuda ka päikesepaneelid tegelikult seda korvata ning soovitud kokkuhoidu energiakuludelt ei teki.”

 

Millist kasu saab uusarenduse koduomanik, kui katustel on päikesepaneelid?

Sel aastal valmivatel Pikaliiva Kaarmaja elamute katustele on samuti paigaldatud päikesepaneelid. Varasemallt on Bonava paneele kasutanud ka Uus-Mustamäe, Pärnaõue ning Mõtuse Kodude arendustes. “Olenevalt katustele mahtuvate paneelide hulgast, aitavad korterelamute puhul paneelid enamasti ära katta hoone üldkulud. Nende alla kuuluvad näiteks õueala valgustus, üldvalgustus maa-aluses parklas ning elamute fuajees,” ütles Koolma . “Kui elamute katustele mahub päikesepaneele rohkem, aitavad need lisaks üldkuludele vähendada ka korterite elektrikulusid.”

PremiumStar_artiklisse_1920x1080.jpg
Juba valminud naabruskondadest on Pärnaõue Premium Star elamute katustel lisaks päikesepaneelidele ka õhk-vesi-soojuspumbad ja päikesekollektorid. Viimased aitavad soojendada maja kütteks ja tarbimiseks mõeldud vett. Seega lisaks päikesepaneelidele ja elektri kokkuhoiule säästab sealne elanik ka vee soojendamise pealt.

Päikeseelektri tootmine Eesti kliimas

Tihti kuuleme müüti, et meie kliimas ei ole päikesepaneelid hea investeering. Tegelikkuses aga tasuvad need end ka põhjamaades ära. Päikesepaneelid hakkavad tööle hetkest, kui need katustele paigaldatakse ning toodavad elektrit aastaläbi. ”Paneelide tootlikkus on kõige suurem, kui need suunata lõunasse,” selgitas Koolma ning lisas, et paneelidele ei tohiks langeda varje. ”Kevad-suvisel ajal, märtsist septembrini töötavad päikesepaneelid kõige tootlikumalt. Sügisel ja talvel on energiatootlikkus mõne võrra madalam, kuid siiski piisav, et saavutada madalamad elektrikulud.”


Olenevalt sellest, kas paneele kasutatakse eramajapidamises või kortermajades, aitavad need ühel või teisel viisil just elektrikuludelt kokku hoida. Taastuvenergia lahendustest just kortermajade energiatõhusamaks muutmisel ongi kõige efektiivsem just päikeseenergia. Bonava jaoks on oluline pakkuda koduomanikele energiasäästlikke ja madalate kuludega kodusid, kus on hea elada.