Veebilehe vaatamiseks proovi teist veebilehitsejat.

Kas osta või üürida – selles on küsimus

28.06.2023, 14:34

Nii palju, kui on inimesi, on ka arvamusi selle kohta, kas kinnisvara peaks ostma või üürima. Ühelt poolt on kinnisvara ostmine justkui investeering tulevikku, mille väärtus ajas kasvab, teisalt aga on hulk inimesi, kes liiguvad töö või hobide tõttu palju maailmas ringi ning neile ei pruugi pikaajaline laenukohustus üldse sobidagi.

“Eestis on hästi levinud arusaam, et kui sa üürid, siis sa maksad tühja ning eesmärk peaks alati olema oma kodu ostmine. Nii ostmisel kui üürimisel on tegelikult oma eelised ja puudused, seega lõplik otsus tuleks teha igal ühel just oma vajadustest lähtuvalt,” rääkis Bonava Eesti müügi- ja turundusjuht Lauri Laanoja. Millest aga lähtuda?

Koduost peaks olema hästi läbimõeldud samm. Enamasti kaasneb sellega pikaajaline laenukohustus, mis võib ulatuda kuni 30 aastani. Samuti mõjutab laenumakseid pangaintress ja kolme või kuue kuu euribor ehk võrreldes üürimisega võib laenumakse iga kvartal või poolaasta muutuda.

Kui oled leidnud omale ideaalse kodu, pere on suurem ja pead kinnisvara omamist oluliseks, tasub kindlasti mõelda ostmise peale. Investeeringu mõttes on kinnisvara alati hea variant, sest selle väärtus ajas kasvab. Samuti on suurema ja omale sobiva perekorteri leidmine üüriturul mõnikord keerulisem, sest neid on juba eos kinnisvaraturul tervikuna vähem.

UM_naidiskorter_lastetuba_1920x1080.jpg

Siiski on üha enam populaarne, eriti Lääne-Euroopas, kodu pikaaegne üürimine. See annab võimaluse olla paindlikum, kui tekib soov liikuda või pere suurenedes tulevikus suurem elamispind leida. Paraku on Eestis uute korterite üüriturg pigem väike ning levinud ei ole pikaajalise üürimise lahendus, kus leibkond elab ühes üürikodus mõnikord aastakümneid.

Kui tunned, et pikaajaline laenukohustus ei ole sulle sobiv, siis tasub kindlasti mõelda hoopis üürimisele. Statistikaameti andmetel elab täna üüripinnal 18,3% Eestimaa inimestest. Kusjuures üksi elajate seas on üürilise staatusega inimesi 25,9%. Seega on üürimine üha enam uus normaalsus ja näeme Bonavas, et see on kindlasti üks kinnisvarasektori tulevikutrende.