Veebilehe vaatamiseks proovi teist veebilehitsejat.

Viis nõuannet, kuidas kujundada linnakodu rõdu mugavaks puhkenurgaks

10.05.2023, 17:37

Rõdu on iga kodu jaoks lisaruum, mida vastavalt oma soovide kohaselt kasutada saab. Tihtipeale näeme, et eriti vanemates paneelelamutes kasutatakse rõdusid lisa hoiuruumina, sest korteritele ettenähtud panipaigad puuduvad. Bonava uusarendustes kuulub aga iga kodu juurde eraldiseisev panipaik ning lisaks sellele on elamutes ka jalgratastele ja kärudele ühine hoiuruum. Oleme kokku kogunud mõned lihtsad nipid, kuidas linnakodu rõdust funktsionaalne ent hubane puhkenurk kujundada.

Mõtle läbi ja planeeri

Üheksa korda mõõda, üks kord lõika - ehk enne põnevate sisustuselementide, lillepottide ja mööbliesemete ostmist on soovituslik läbi mõelda, missugust rõdu sa soovid ning mis eesmärgil sa seda kasutama hakkad. Kas oled inimene, kes tahab seal õhtul kaunist päikseloojangut nautida, sõbrannaga nädalavahetuse lõunapoolikul kohvi juua või tahaksid lihtsalt ühte hubast ja rahulikku puhkenurka.

rõdu_1920x1080.jpg

Mugava ja funktsionaalse mööbli leidmine

Meelepärase mööbli leidmisel oleks hea esmalt kogu rõdu ala ära mõõta. Ka suurema rõdu saab ebaotstarbekalt sisustada, mis tähendab, et mööbliesemed võivad suurema osa vabast alast hõlmata, võttes pea kogu liikumisruumi enda alla - sama kehtib ka väiksemate rõdude puhul. Lisaks tasub mööbli valimisel tähele panna ka peidetud hoiualasid. Näiteks rõdutoolid, millel on eraldi ettenähtud sahtlid, kuhu saab näiteks vihmasema ilmaga asjad ära paigutada. Seega, valides mugava ent sealjuures funktsionaalse õuemööbli oma rõdule, saad vaba ala otstarbekalt kasutada ning vajalikud esemed nutikamalt ära panna.

 

Loo privaatsust

Linnakodude rõdud on tihtipeale lahtised, mistõttu võivad inimesed seal kohati ka vähem aega veeta. Selleks, et privaatsem puhkeala luua, saab kasutada rõdupiirdeid. Tänapäeval valmistakse neid mitmesugustest materjalidest (bambus, tehnorotang jt), mille hulgast endale meelepärase variandi valida saab ja rõdule omanäolisust lisada.


Lisa rohelust

rõdu_lilled_1920x1080.jpg

Taimed aitavad linnakeskkonda alati looduslähedast meeleolu luua. Rohelisi taimi või värvilisi lilli saab ka rõdule tuua. Kui valida mõni suurem taim või puu, aitab see rohkem privaatust luua, olles ühtlasi nii praktiline kui esteetiline lisa hubasele rõdule. Enne valiku tegemist on hea uurida, mis sinu kodu rõdule kõige paremini sobib, pidades silmas asukohta ning seda, kui palju otsest päikesevalgust sinna paistab. Kui aga päris- ega kunsttaimi võtta ei soovi, saab rohelust luua ka näiteks kunstmurust vaipkattega. Seda on kerge hooldada ning lisaks peab see vastu erinevates ilmastikutingimustes.


Õdus valgustus

Rõdu_valgustus.jpg

Kuigi suveõhtutel ei ole palju lisavalgust vaja, loovad hämaramatel õhtutel hubase atmosfääri küünlalaternad, vahetatavate LED-pirnidega või päikeseenergial töötavad meeleolulambid. Nii saab omanäoliste valgustitega rõdule omanäolisust luua, ühtlasi on eelnimetatud variandid ka keskkonnasäästlikud ja kasutavad vähem energiat.