Veebilehe vaatamiseks proovi teist veebilehitsejat.

Haaberstisse kerkiv Bonava A-energiaklassi arendus saavutas täiskõrguse

29.05.2023, 14:18

Bonava Eesti Pikaliiva Kaarmaja esimene etapp on saavutanud oma täiskõrguse ja valmib sel sügisel. Esimesed koduostjad saavad võtmed kätte novembris.

Aadressil Pikaliiva 5 ja 7 asuvate hoonete täiskõrguse saavutamist tähistati sarikapeoga, mis on ehitajate vana traditsioon. Selle kohaselt peab pärja maha võtma maja tellija, kellele seda lihtsaks ei tehta – pärg on kõrgel ning selle maha võtmiseks on vaja tööriistade käsitlemise oskuseid. Vastutasuks kostitatakse ehitajaid.

pikaliiva sarikas 3.jpg

Taavi Soorm, Bonava Eesti tegevjuht rääkis, et Pikaliiva Kaarmaja on hea näide sellest, kuidas ettevõttesisese kompetentsi omamine on aidanud arendust pidevalt paremaks projekteerida. Nii on näiteks arhitektide ja inseneride tulemuslik töö valmivate kortermajade energiatõhusust parandanud.

„Pikaliiva Kaarmaja projekti on täiendatud säästlike lahendustega, näiteks asuvad hoone katusel päikesepaneelid ning kasutusele võeti tõhusamad ventilatsiooniagregaadid,“ selgitas Soorm ning lisas, et selle kaudu on hoone saavutanud varasema B-klassi asemel eriti energiasäästliku A-energiaklassi.

Hetkel käib Pikaliiva Kaarmaja ehitusel akende paigaldus ning seejärel ootavad ees sise- ja välisviimistlustööd.

Pikaliiva Kaarmaja ehitusjuht Märt Hanson selgitas, et kuna uus arendus asub järvele väga lähedal, on antud arenduses eriti tugevalt tähelepanu pööratud pinnasetöödele ning kvaliteetse 0-korrusel asuva autoparkla ehitamisele, näiteks kasutati 1700-ruutmeetrise garaažipõranda betoneerimisel parema tulemuse saavutamiseks kattetelki. „Pinnasevee kõrge taseme ja surve pärast võeti kasutusele kuni teise korruse valmimiseni nõelpumbad, et välistada ohtu hoone liikumisele pinnasevee tõttu. Samuti on rakendatud erimeetmeid kinnistut läbiva sademevee kollektori kaitseks,“ selgitas Hanson antud arenduse ehitustehnilist poolt.

pikaliiva sarikas 2.jpg

Kokku ehitatakse Pikaliiva Kaarmaja projekti kahes etapis neli 4-korruselist kortermaja, mis moodustavad arhitektuuriliselt poolkaare. Pikaliiva Kaarmaja esimeses etapis valmib 79 ühe- kuni neljatoalist korterit suuruses 24-84m² ning igal kodul on rõdu või terrass.

Bonava maastikuarhitekt Eda Vane loodud omapärane hooviala lahendus on inspireeritud sealsest kohaloost ning on justkui ood ümbritsevale elukeskkonnale. Kaarja komplekshoone keskmes on ringjad mängualad, mida ümbritseb reljeefne muruala rahulikuks puhkuseks. Hooviala pakub tegevusi ja silmailu aastaringselt. Endise mõisa allee austuseks rekonstrueeritakse kinnistu idaservas lõik mõisa juurde viinud alleest, kuhu istutatakse sanglepad. Pikaliiva Kaarmaja arhitektuurilahenduse on loonud arhitekt Marta Payu.

Pikaliiva Kaarmaja uus energiamärgis A on ehitisregistris leitav numbriga 2311569/01341.

Pikaliiva kaarmaja_uudise sisse.jpg

Bonava on Euroopa juhtiv elamuarendaja, kelle eesmärk on luua õnnelikke naabruskondi paljudele inimestele. Bonava on esimene elamuarendaja Euroopas, kelle kliimaeesmärgid on saanud Science Based Targetsi (SBTi) heakskiidu. Ettevõtte 1900 töötajat ehitavad kodusid Saksamaal, Rootsis, Soomes, Norras, Eestis, Lätis ja Leedus. Grupi müügitulu oli 2022. aastal ligikaudu 1,48 miljardit eurot. Bonava on lõpetamas oma tegevust Peterburis. Bonava aktsiad ja roheline võlakiri on noteeritud Nasdaqi Stockholmi börsil.