Veebilehe vaatamiseks proovi teist veebilehitsejat.

Kas sina tead, mis on uue kodu ülevaatus?

31.10.2023, 13:24

Uue elukoha valimine on suur investeering ning elevust ja rõõmu toov sündmus. Tihti, kui kodu valitakse, pööratakse tähelepanu eelkõige planeeringule, tubade suurusele ning korteri paiknemisele elamus. Ehituskvaliteedi hindamine võib kõige eelneva juures tunduda keerukas, eriti kui tegu on uhiuue ja oma esimese kodu ostuga – kõik paistab puhta ja värskena. Selleks, et ülevaatus äsja valminud korteris kulgeks murevabalt ja sujuvalt, selgitab Bonava kvaliteedijuht Tanel Villmäe, mis on uue kodu ülevaatus ning mida protsessi käigus silmas pidada.

Mida tähendab korteri ülevaatus?

Uue kodu ülevaatus viiakse läbi peale korteri lõpliku valmimist ja enne notariaalse asjaõigusliku lepingu sõlmimist. „Ülevaatus võimaldab koduostjal veenduda, et korter vastab nendele tingimustele, milles müügilepingus on kokku lepitud – see hõlmab nii standarditele vastavat töökvaliteeti, kui ruumide siseviimistlust.“ selgitab Bonava kvaliteedijuht Tanel Villmäe. Ülevaatus algab uue kodu välisukse juurest ning tuba toa haaval liigutakse igasse ruumi, kuni korteris on üheskoos kõik kontrollitud. Lisaks siseruumidele, vaadatakse üle ka parkimissüsteemi toimimine, panipaik ning elamusse pääsemise võimalused.

imageihjd8.png

Korteri ülevaatusel osaleb koduostja, müügikonsultant ning Bonava ehitusspetsialist. Tänapäeval on üha levinumaks saanud ka välise spetsilisti kaasamine. „Minu hinnangul on see mõistlik, sest ehitusspetsialistil on teada kõik normid ja tolerantsid, millele uus kodu vastama peab.“ ütleb Villmäe ja lisab „esmakordselt oma uude koju tuleval kliendil on palju emotsioone ja mõtteid ning nii võib olla keeruline hoida fookust, et kõik detailid saaks hoolega üle vaadatud.“ Hea on meeles pidada ka seda, et ülevaatusel tehtud puuduste ülesmärked ning nende parandamisprotsess on ka koduomanikule elektroonilises Minu Bonava keskkonnas nähtavad. Võtmete üleandmise hetkeks on kõik puudused eemaldatud.

Mida silmas pidada?

Bonava kvaliteedispetsialist Tanel Villmäe jagab allolevalt kolme soovitust, mida ülevaatusele minnes meeles hoida:
• Ei ole ühtegi rumalat küsimust – kui mõni detail jääb ülevaatusel arusaamatuks, julgustab Villmäe ehitusspetsialistilt või müügikonsultandilt selgitusi küsida.
• Süsteemne ülevaatus tagab selle, et kõik detailid saavad kontrollitud – üheskoos vaadatakse ükshaaval üle kõik eluruumid ning pinnad, et midagi märkamata ei jääks.
• Juhul kui esineb puudusi, soovitame veenduda, et need saaks kõik fikseeritud – nii saab koduomanik olla kindel, et sissekolimise hetkeks on uus kodu ootustele vastav.

image9xqj.png

Uue kodu ülevaatus on enne notariaalse asjaõigusliku lepingu sõlmimist ja võtmete kättesaamist oluline samm. Korteri ülevaatusel osalevad Bonava ehitusspetsialist ja müügikonsultant abistavad kogu protsessi vältel, kes aitavad ostjale märkamatuks jäävad detailid üles märkida. Soovi korral võib kaasata ka välise ehitusspetsialisti. Meie jaoks on korterite kõrge kvaliteet oluline ning soovime, et uus kodu oleks ootustele vastav.