Veebilehe vaatamiseks proovi teist veebilehitsejat.

Endistel Kadaka aiandi maadel asetati paika nurgakivi

02.12.2022, 13:32

Elamuarendusettevõte Bonava asetas nurgakivi Uus-Mustmäe järgmisel etapile. Uus-Mustamäe on hetkel ilmselt kogu Eesti suurima töös oleva ehitusmahuga uusarendus. Esimesed Uus-Mustamäe kodud valmisid paari aasta eest ning kogu elupiirkond ligi 900 koduga valmib 2025. aastaks.

Ehitusplatsile kogunesid selleks ettevõtmiseks nii ehitusmeeskond kui projektiga seotud kolleegid teistest üksustest, et nurgakivi ajakapsel heade soovidega paika asetada. Aiandi 16 aadressile valmivad nelja- ja kaheksakordne elamu kokku 65 korteriga. Uued kodud on sissekolimiseks valmis 2023. aasta sügisel.

Nurgakivi asetamise ajaloolised juured ulatuvad juba kaugesse sumerite aega. Arenduse projektijuht Margus Klaos rääkis, et nurgakivi panekul on sümboolne tähendus ka tänapäeval, sest uskumuse kohaselt hoiab see koos kõiki teisi kive. Et Bonava ehitatavad majad kindlal alusel püsiksid ja garantiiajal vähem probleeme tekiks, hoitakse ka Bonavas seda traditsiooni au sees.

Nurgakivi ajakapslisse paigutatakse hea tava kohaselt mitmeid õnnetoovaid esemeid. Nii said ehitusmeeskonna ja teiste projektiga seotud üksuste kolleegide poolt ajakapslisse kaasa pandud järgmised sümbolid, millest igaühel oluline tähendus kanda:

  • söetükk, et tuleõnnetused eemal hoida;
  • leivatükk ja rahatäht, et keegi hoone elanikest ei peaks nälga tundma;
  • mälupulk projektidokumentatsiooniga, et meie projekteeritud elamute info oleks alatiseks talletatud;
  • värskeim Bonava Eesti uudiskiri, et jääks ajamärk sellest ajast, mil nurgakivi asetatud sai;
  • kapsa- ja porgandiseemned, et hoida au sees ajaloolisi Kadaka aiandi maid, millel nüüd Uus-Mustamäe naabruskond asub.

Uus-Mustamäe, kus esimesed kodud valmisid 2020. aastal ning seitsme aasta jooksul valmib kokku ligi 900 uut korterit, saab olema kaasaegseim terviklik elupiirkond Mustamäel. Elupiirkonnas on ligi 7000-ruutmeetrine hoolikalt planeeritud park, kus kogu pere leiab ühiseid ajaveetmisvõimalusi. Sealt leiab mänguväljakud, viljapuud, piknikuala, välijõusaali ja unikaalse pumptrack trikiraja.

Mugava planeeringuga 1-4-toalised kodud saavad olema kaasaegsed ning tänu maast laeni akendele ka väga valgusküllased. Uutes kodudes saab olema mõnusalt ruumi ning tänu nutikatele planeeringutele ja sisseehitatud kappide võimalusele leiavad kõik vajalikud esemed oma koha.

Igapäevast mugavust pakuvad kindel parkimiskoht ning panipaik, kus hoiustada suuremaid sporditarbeid, lapsevankrit või hooajaväliseid asju. Parkimiskohad asuvad väliparklas, mugavalt majaaluses ja kõrval asuvates kaetud parklates.