Veebilehe vaatamiseks proovi teist veebilehitsejat.

Miks kaasata kodukujundamisse sisearhitekt?

09.02.2024, 11:29

Levinud arvamuse kohaselt tähendab sisearhitekti kasutamine suurt väljaminekut. Kodu sisustamisega kaasneb aga niigi omajagu kulusid, nii otsustataksegi sisustusvalikuid teha tihti pigem omal käel. Tegelikult aga võib sisearhitekt aidata hoopis kulusid kokku hoida ning kodu väärtustki suurendada. Bonava sisearhitekt Grete Martha Laan annab ülevaate, mis on kodukujundamisel spetsialisti kaasamise eelised ning kuidas koostööprotsess disaineriga täpsemalt välja näeb.

Valikute virrvarris orienteerumine

Sisearhitekt on ekspert, kelles on ühendatud nii spetsiifilised tehnilised teadmised kui ka loovus. Nii suudab ta näha terviklikku pilti tehnosüsteemidest ruumipaigutuse ja värvilahendusteni. Internet on täis sisustusinspiratsiooni, mõnikord aitabki sisearhitekt luua selguse sinu peas, kui seal on tekkinud soov paljusid Pinteresti-ideid ühes väikeses ruumis rakendada.


Julged värviotsused

Sisearhitekt aitab valida sobivad seinatoonid, et tuua ruumi rohkem elu. Vahel kipuvad inimesed kartma julgemaid värve ja piirduvad ainult valge, halli või beežiga. Erksam seinatoon on aga üks lihtsamaid ja soodsamaid viise, kuidas oma kodu isikupärasemaks muuta ning luua just sinna ruumi sobiv meeleolu.

Pikaliiva nk_magamistuba_1920x1080.jpg


Mööbli valik

Mööbli valik internetipoodides on meeletu ja võib kergesti pea sassi ajada. Sisearhitekt leiab paljude pakkujate seast just sinu kodu stiili ja vajadustega sobivad esemed. Ainuüksi diivani kuju ja toon mõjutavad kogu korteri üldilmet.


Materjalide otstarbekus

Mööbli stiil ja välimus valitud, aga milliseid materjale eelistada? Milline diivanikangas on pestav, lemmikloomasõbralik ja vastupidav? Kas kardinad võiksid olla linased või oleks mõistlikum leida kangas, kus on lisatud ka mõnda muud kangakiudu? Sisekujundaja oskab anda nõu, millal kasutada naturaalseid materjale nagu puit ja kivi ning millal otsustada laminaadi või mõne muu kunstmaterjali kasuks. Ta tunneb ka tekstiilide omadusi ja aitab neid ruumi valida.


Tasakaal disainelementide ja masstoodangu vahel

Loomulikult oleks mugav tellida kogu oma kodusisustus disainipoest, kuid see on väga kulukas. Sisearhitekt aitab teha valikud, et tulemus jääks isikupärane, aga ei ajaks eelarvet lõhki. Mõistlik on valida mõned üksikud kallimad tooted ja sobitada need näiteks Ikea või mõne taaskasutatud mööblitükiga.


Rahaline kokkuhoid ja suurem kodu väärtus

Vastupidiselt levinud arvamusele võib sisekujundaja kaasamine olla pikas perspektiivis kulutõhus otsus. Kõige otsesemalt tekib kokkuhoid näiteks sellest, et sageli kehtivad sisearhitektidele erinevates poodides soodustused. Olenevalt projekti suurusest ja tarnitavast mööblist, võib esemetelt saadud hinnavõit kattagi sisearhitekti teenuse kulu.

Pikaliiva nk_majapidamisruum 1920x1080.jpg

Sisearhitekt aitab ka vältida kulukaid vigu ning teha kohe alguses parimad valikud mööbliesemete, materjalide ja ruumipaigutuse osas, mida hiljem ei peaks hakkama ümber tegema. Pikemas perspektiivis suurendab sisearhitektiga koostöö sinu kodu väärtust, sest spetsialist aitab luua ruumid, mis on nii visuaalselt terviklikud kui ka hästi läbimõeldud ja praktilised. See on tulevikus lisaväärtus, kui peaks tekkima soov oma kodu müüa.


Väiksem ajakulu ja vähem stressi

Sisearhitekt toob ka ajalise kokkuhoiu ning vähendab üleüldist stressi, mis kodusisustamisega kaasneda võib. Ise kõiki valikuid võrrelda ja valida parim lahendus võtab palju aega ning lööb silme eest kirjuks. Sisekujundaja muudab sinu jaoks protsessi lihtsamaks ja nauditavamaks.

Pikaliiva elutuba_telekasein 1920x1080.jpg


Kuidas näeb välja koostöö sisearhitektiga?

Kui sinu tulevane kodu on valmis või ehitusjärgus, toimub esimene kohtumine sisekujundajaga tavaliselt kohapeal. Vaatate üle ruumid ja räägite läbi soovid. Vestluse käigus kogub sisekujundaja sinult infot, kas tahad julgelt värvidega katsetada või eelistad pigem mahedamaid toone. Arutate läbi sinu pere elustiilist tulenevad valikud, näiteks vajaduse kodukontori ja raamaturiiulite või pikendatava söögilaua järele ning millised on erisoovid köögis.

Pärast esmakohtumist koostab sisearhitekt moodboardi, et näha, kas teie mõtted liiguvad ühes suunas. Kui moodboard on koos üle vaadatud, saabki tööle asuda. Sisearhitekt pakub välja omapoolse lahenduse seinatoonidele, tapeedile või mõnele muule seinadekoorile, lisaks teeb eritellimusmööbli joonised ning lahtise mööbli, valgustite ja tekstiilide valiku.


Sisearhitekt võtab ka esimesed hinnapakkumised, mille järgi saad hakata sisustust tellima. Tihti paneb sisearhitekt kokku väljavalitud toodete nimekirja – nii saad vajadusel jaotada oste pikema aja peale.

Nii ongi tulemuseks terviklik ja isikupärane kodu, kus on arvesse võetud sinu pere vajaduste ja elustiiliga, kasutatud saadavalolevat ruumi maksimaalselt tõhusalt ära ning kokkuvõttes võid sisearhitekti kasutamisel säästa raha ja hoida kokku oma aega.