Kolm geniaalset ideed, kuidas pidada piknikku

Kolm geniaalset ideed, kuidas pidada piknikku

Võrreldes läänepoolsemate Euroopa riikidega pole piknikukultuur Eestis kuigi juurdunud. Siin võetakse küll loodusrajale minnes toit kaasa ja mõned suvised kokkusaamised korraldatakse roheluses, kuid linnaparkides näeb piknikupidajaid võrdlemisi vähe. Seevastu näiteks Pariisis, Londonis ja mujal vanas Euroopas toimuvad pikniku vormis nii spontaansed lõunad sõpradega, perekondlikud kohtumised kui ka romantilised õhtusöögid.

Lääne-Euroopas muutusid piknikud populaarseks juba 19. sajandi teisel poolel, kui briti kuninganna Victoria värskes õhus einestamiseks eeskuju näitas. Tänapäeval on piknikuks valmistumine eriti mugav neis paigus, kus leidub juustupoode, pagariärisid ning tänavatoidu- ja taluturge, kust ahvatlevaid ampse kaasa haarata.

Sõna ’piknik’ tuleneb prantsuse keelest ning see tähendab toitu, millesse igaüks on natuke panustanud. See mõte muudab pikniku korraldamise eriti lihtsaks. Võta pereliikmed, sõbrad või naabrid kampa ja korralda sagedamini piknikke: pargis ja mere ääres, rõdul või aias ning miks mitte ka elutoas. Siin on mõned lihtsad ideed, millest inspiratsiooni ammutada.

Euroopalik eine murul

Pikniku korraldamisega ei pea kaasnema nädalapikkust planeerimist ega toitude valmistamist eelmisel õhtul. Võta eeskuju eurooplastest, kes otsustavad murul einestamise käigupealt. Hooletult elegantseks piknikuks pole vaja muud, kui haarata kodust piknikutekk, nõud, nuga ja salvrätid ning varuda aega, et turult läbi käia. Söömaaja muudab tunduvalt nauditavamaks see, kui võtad ühekordsete nõude asemel kaasa päris taldrikud ja pokaalid.

Lihtsa spontaanse pikniku ostunimekirjas võiks olla järgmised toiduained: erinevad juustud, oliivid, värske leib-sai ja leivamääre, hooajalised marjad, puu- ja köögiviljad ning meelepärane mullijook. Kui tundub, et sellest jääb väheks, lisa menüüsse salat, quiche või pirukad.

Turu kaudu grüünesse suundudes tuleb välja mõelda, kuidas kurke, tomateid ja muid vilju puhtaks pesta. Kel võimalik, varugu selleks puhuks vett kaasa, aga ka tee peale jäävad avalikud kraanid ajavad asja ära. Külmad veepudelid piknikukotis on lisaks joogi- ja pesemisvõimalusele praktilised seetõttu, et hoiavad toidu jahedas.

Veranda vahvlikohvik

Kui ilm on heitlik või pole tahtmist kodust kaugele minna, saab piknikku pidada rõdul, terrassil või oma aias. Sel juhul on võimalik kerge vaevaga olemist mugavamaks ja hubasemaks muuta, võttes istumiseks patju ja lamamistoole ning sättides kaunistuseks laternaid ja küünlaid. Koduse pikniku suur pluss on veel see, et lihtsasti saab menüüsse lisada kuumad joogid ja külmad magustoidud, see tähendab jäätise.

Sündmust aitab erilisemaks muuta mõne stiilinüansi kasutamine. Lihtsamad variandid on näiteks suvine mereteema või verandalik retrostiil. Esimesel juhul kasuta valgeid ja siniseid tekstiile ning paku mereandidest valmistatud suupisteid. Retrohõngulise kodukohviku efekti saavutad mõne vanema laudlina, lihtsate (põllu)lillede, tikuvõileibade ning isetehtud krõbedate vahvlitega. 

Leidlikumad suudavad välja mõelda, kuidas vahvlimasin õue kaasa võtta või tekitada võimalus hoovis pannkookide küpsetamiseks. Öeldakse, et toit maitseb värskes õhus paremini – kindlasti kehtib see ka õues valmistatud toidu kohta.

Piknikutekk elutoa põrandal

Klassikalise pikniku võlu seisneb selles, et tavapärane tubane tegevus ehk söömine kolitakse looduse rüppe. Mõnikord võib aga hoopis piknik elutoas osutuda ideeks, mis päästab päeva. Piknikutekk sobib asendama lauda, kui oled äsja uude koju kolinud ning söögilauda veel pole või soovides kutsuda külalisi rohkem, kui leidub istekohti. Kindlasti rõõmustab elutoas pikniku pidamine lapsi, pakkudes toredat vaheldust halva ilma või karantiini korral.

Tubane piknik võiks olla midagi enamat kui tavapärane lõunasöök, mida süüakse põrandal istudes. Et piknik paistaks võimalikult tõetruu, tuleks menüü koostamisel lähtuda praktilisest põhimõttest – kõike saab süüa näppude vahelt. Serveeri salatit muretaignakorvikestes või vahvlist jäätisetopsides, mis pole ei magusad ega soolased. Praetud vorstikesed ja kanatiivad keera ühest otsast fooliumisse. Magustoiduks paku muffineid ja mini tosca koogikesi. Üritusele lisab autentsust termosest valatav tee ning kohv.

Kõigile, kes piknikulina maha laotavad: Bon Appetit!